Led tabela yapımı ( Baskı devre + Programı )
Yakın zamana kadar led denilince cihazların ön panellerinde bulunan ikaz lambaları, müzi setlerindeki vumetre veya efsanevi kara şimşek devresi akla gelirdi. Günümüzde ise ledler; iç aydınlatma amaçlı armatürlerden bina dış aydınlatma spotlarına, ameliyathane lambalarından otomobil stop lambalarına, dijital duvar saatlerinden kayan yazılara ve elektronik bilgilendirme panolarına, trafik ışıklarından el fenerlerine, otobüs tavan aydınlatmalarından yine otobüs güzergah tabelalarına, mağaza vitrin aydınlatmalarından sokak lambalarına, led projektörlerden dev ekran led televizyonlara ve led tabelalara kadar pek çok alanda kullanılmakta, kullanım alanlarına sürekli yenileri eklenmektedir.
Tabela yapım işi ile uğraşanların büyük bölümü müşterilerinin beklentilerini karşılamak amacıyla led tabela yapımına başlamış olup, led tabelalar her geçen gün baş döndüren bir hızla yaygınlaşmaktadır. Led tabelalar kullanım yerine, maliyetine, ihtiyaca, tasarlayıcının kabiliyetine ve hayal gücüne göre değişik şekillerde tasarlanmaktadır. Led tabela ile milyonlarca farklı renk elde edilebileceği gibi, animasyonlarla sabit tabelalar arasından kolayca sıyrılarak öne çıkmaktadır. Ayrıca bakım gerektirmeden her türlü iklim koşulunda uzun yıllar çalışabilmesi, düşük güç sarfiyatı ve ekonomik olması diğer üstünlükleridir.
Led tabela yapmaya karar veren bir teknik elemanın öncelikle ledin yapısı, çalışma prensibi, çeşitleri ve çalıştırılmasında kullanılan bağlantı şekilleri hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Bu çalışmada meraklıları için basit bir led tabelanın nasıl yapılacağı tüm aşamalarıyla detaylı olarak anlatılmıştır. Çalışmanın 1.bölümü bakır plaket üzerine led tabela yapımını, 2.bölümü ise Pleksiglas üzerine led tabela yapımını içermektedir. Piyasada üretilen büyük boyutlu led tabelalarda; uygulanabilirlik, yapım süresi, maliyet ve işçilik açısından bu çalışmanın 1.bölümünde yer aldığı şekliyle bakır plaket üzerine led tabela yapılmamakta olup bunun yerine 2.bölümde açıklandığı gibi bilgisayar ortamında ürünün tasarımı yapılıp ardından pleksiglas üzerine baskı işlemi gerçekleştirilip, ledlerin yerleştirileceği noktalar istenilen çapta delinmekte ve ledler yerleştirilerek, pleksiglasın arka yüzeyinde plaket kullanmaksızın ledlerin bağlantıları yapılmaktadır. Son aşamada da silikon yardımıyla ledler sabitlenmekte ve gerekiyorsa kutulanmaktadır (ayrıntılar için 2.bölüme bakınız). Bakır plaket üzerine led tabela yapımını öğrenen bir teknik eleman pleksiglas üzerine led tabela yapımını kolaylıkla gerçekleştirebilir. Bu dokümanın tüm meraklıları ve yeni başlayanlar için yararlı olması temennisiyle.
Ders notu olarak hazırlanan bu doküman 2 bölümden oluşmaktadır:
BAKIR PLAKET ÜZERINE LED TABELA YAPIM AŞAMALARI:
1- Yapılacak tasarımın özelliklerinin belirlenmesi.
2- Bilgisayar ortamında baskı devre tasarımının yapılması.
3- Baskı devrenin plakete aktarılarak elemanların montajının yapılması.
4- Mikrodenetleyici yazılımının hazırlanarak yüklenmesi.
5- Led tabelanın kutulanması.
PLEKSİGLAS ÜZERINE LED TABELA YAPIM AŞAMALARI:
1- Yapılacak işin bilgisayar ortamında tasarlanması.
2- Pleksiglasın lazer makinesinde delinmesi.
3- Ledlerin Pleksiglas üzerine yerleştirilmesi ve bağlantılarının yapılması.
4- Kontrol devresinin (sürücü) yapılması.
5- Ledlerin silikonlanması.
6-Mikrodenetleyici yazılımının hazırlanarak yüklenmesi.
7- SMPS bağlanması ve kutulama işlemi.
Devre ile ilgili tüm detaylı anlatım baskı devre ve programı indirmek için burayı tıklayınız
Devre Murat Fettahoğluna Aittir.
“Led tabela yapımı ( Baskı devre + Programı )” için 2 Yorum Var
Aralık 23rd, 2013 saat: 12:07 AM
murat hocanın okulumuza başladığı yıl yanlıs hatırlamıyorsam 2006- 2007 olması lazım kendisi gercekten mesleğinin hakkını veren adam gibi bir adam belki de iyi bir arkadaştır. Saygıyı hakeden bir hocamızdır. Selamlar hocam
Nisan 25th, 2016 saat: 6:03 PM
merhaba benimde küçük bir blog sayfam var led tabela hakkında birseyler yazmaya calıştuğım
Yorum Yaz